Ørkenopplevelser, magedans og yoga i eventyrlige Marokko

23 februar - 2 mars 2019

♦ yoga ♦ magedans ♦ boutique hotell ♦ ørken-glamping ♦ stjernehimmel ♦ livsbejaende

Dette er en reise som vil bringe deg rett inn i 1001 natt stemning! Kombinasjonen Marrakech med sitt yrende byliv, ørkenen med sine orangerøde sanddyner og uendelige stjernehimmel, magedans, yoga, musikk og trommer rundt leirbålet i Sahara-ørkenen – gjør dette til en «once in a lifetime» opplevelse!

De to foregående reisene har vært svært vellykkede og tilbakemeldingene var overveldende positive. Det ble skapt vennskapsbånd, det ble ledd og grått, danset og spist og opplevelsene og synsinntrykkene sto i kø. Det var særlig ørken-opplevelsen som satt spor. 

«…Sahara - stjernehimmelen, stillheten, omgivelsene, maten, magien og menneskene. Møte nye fantastiske, åpne og imøtekommende mennesker. Kontrastene - danse magedans i ørkenen foran en gjeng berbere - en fantastisk tur, på alle måter»

Camilla

«…Møtet med folka og alle kontrastene - fra by til fjellene, Draa-dalen med palmer og oaser, alle synsinntrykk underveis, og til slutt havne langt inni ørkenen - det var som et eventyr. Å være i Sahara på camp var både fantastisk og slitsomt, men ville ikke vært det foruten. Fantastisk fin gruppe og ledelse/instruktør, veldig avslappende. Lunsjene underveis i det fri, utrolig! Emma og hennes team, fantastiske folk! Det blir bare gode ord!»

Kari

«…Tenk å få så mange nye sjelevenner på en tur til Sahara.... Tenk å få reise med ledere som ikke "tvinger" noen til noe. Tenk å få venner på andre siden av jorden, nesten da <3 Tenk å få spre lys i ørkenen. Tenk å få oppleve ekte Sahara musikk, av ekte autentiske mennesker. Tusen, tusen takk <3»

Pia

På turen i 2019 blir det magedansundervisning hver dag og man kan velge mellom nybegynner eller øvet-gruppe. De som vil blir også med og opptrer siste kvelden når det er showtime i ørkenen (kan anbefales!). Hver morgen er det felles yoga for alle. Klassen tilpasses gruppen og de individuelle deltagerne, så det er ikke noe problem om du aldri har prøvd yoga før. Vi har verdens mest magiske treningssaler; i Marrakesh bruker vi courtyarden til boutique-hotellet hvor vi bor eller takterrassen dersom temperaturen tilsier det, og i Sahara får vi et stort, tradisjonelt nomadetelt. Når vi stopper på veien mellom Marrakesh og Sahara, foregår dansingen på terrassen til hotellet hvor vi overnatter, med en fantastisk utsikt direkte til Ait Ben Haddou – en såkalt ksar (befestet by) som står på UNESCOs verdensarvliste og er et «must see» for alle som reiser til Marokko. I disse unike omgivelsene får både dansen og yogaen en helt ny dimensjon.

Reisen mellom Marrakesh og Sahara er en opplevelse i seg selv. Vi blir hentet på riad ZamZam (riad=tradisjonelt herskapshus omgjort til hotell) av ørkencampens sjåfører. Dette er lokale berbere og verdens triveligste mennesker som gjør alt de kan for at vi skal ha en fin reise. I vår egen lille karavane av staute firehjulstrekkere bringes vi trygt over de sagnomsuste Atlasfjellene, gjennom Draa-dalens oaser og ut i Saharas sanddyner. Det blir både piknik og en rekke fotostopp underveis, og garantert mye hygge og moro.

I Sahara ønskes vi velkommen av ørkencampens stab, nyter et deilig måltid tryllet fram i deres lille gourmetkjøkken, og kanskje blir det tromming, dans og sang rundt leirbålet allerede første kvelden? Hos ørkencamp Adounia bor vi i nomadetelt (tomannstelt med eget baderom med sandtoalett og ”ørkendusj”, dvs. bøtter med kaldt/varmt vann) hvor mange opplever å sove ekstra godt på grunn av ørkenens stillhet og klare, rene luft. Dagene fylles av dans og yoga og for de som ønsker, blir det en innføring i dyrekommunikasjon. Ørkenen inviterer også til egentid og stillhet og både soloppgang og –nedgang er ekstra stemningsfulle her ute. I løpet av dagene i Sahara er det også lagt inn en ridetur på kameler for dem som ønsker det (bookes ved påmelding).

Etter opplevelsesrike dager i ørkenen, reiser vi tilbake til Marrakech og Riad ZamZam og en siste dag i Marokko. Det blir oppsummering, shoppingrunde for de som ønsker, og restauranttur med lokalt magedansshow (kanskje noen føler seg inspirert til å bli med i dansen?) før vi tar farvel med Marokko og våre nye venner og begynner å drømme om neste reise.

OM MAGEDANS

Magedans er mange tusen år gammel og er en integrert del av kulturen i Midtøsten/Nord-Afrika. Den brukes i sosiale sammenhenger for å styrke kvinnefellesskapet og binde generasjonene sammen, eller som ren underholdning. I tidligere tider ble den antagelig også brukt i religiøse seremonier og fruktbarhetsritualer. Magedansens tidløse bevegelser er feminine, myke og sensuelle, samtidig som de innehar stor kraft. Man danser tradisjonelt barbeint og på flat fot, noe som gir en spesielt god jording. Samtidig er magedans en intens musikalsk og emosjonell danseform, der bevegelsene gjenspeiler musikken det danses til og de følelsene og stemningene musikken skaper. Mens vestlige danseformer ofte vender seg utover og inneholder store, atletiske bevegelser, er magedansen mer fokusert på små bevegelser, noe som både krever og gir fullstendig tilstedeværelse i kroppen her og nå. Mange opplever dette som en slags meditasjon i bevegelse og bruker det som en del av sin spirituelle vekst. Andre igjen setter mest pris på den fantastiske kroppskontrollen og -holdningen man får av magedans, og det kvinnevennlige kroppsidealet dansen står for. Det er heller ikke til å legge skjul på at magedans er en veldig morsom aktivitet.

OM YOGA

Ordet ”yoga” kommer fra Sanskrit og kan oversettes både med ”å tøyle” og å ”forene”. Det handler om å tøyle sinnet og oppnå ro og balanse; det handler om å forene motsetninger og, i ytterste konsekvens, oppnå forening med universet, eller det store altet. Hos oss i vesten regnes yoga kanskje først og fremst som en fysisk disiplin der det mentale og åndelige aspektet sniker seg inn som en kjærkommen bi-effekt. Den fysiske delen av yoga består av en rekke posisjoner, såkalte ”asanas”, der utøveren trener opp både styrke, fleksibilitet og kroppsbevissthet. Fokus både på pust og hver minste lille detalj i asanaene gir en tilstedeværelse og avkobling fra hverdagens stress og mas som de fleste av oss trenger så sårt. For dansere er også yogaen et helt uunnværlig verktøy for å tilføre dansen det ”lille ekstra” som sjelden oppnås ved bare å terpe danseteknikk.

Denne retreaten passer for deg hvis:

 • Du ønsker å lære eller fordype dine kunnskaper om den urgamle bevegelsesformen magedans (separate klasser for nybegynnere og øvede)
 • Du ønsker økt tilstedeværelse gjennom bevegelse av kroppen
 • Du drømmer om å oppleve et eksotisk og magisk sted i fellesskap med andre kvinner.
 • Du elsker å lære om ulike kulturer og folkeslag.
 • Du liker å spise deilig mat og prøve nye ting.
 • Du ønsker å utforske markedene og medinaen med alle sine farger og liv.
 • Tre netter i boutiquehotell i Marrakech med hammam høres forlokkende ut
 • Tre netter i ørkenen på luksus camping under stjernene høres himmelsk ut for deg.

HOTELL, ROM OG MAT

Zamzam Riad & Spa ligger i gamlebyen i Marrakech. Det var opprinnelig et herskapshus der en av byens historiefortellere bodde, men eies nå av britiske Emma som har omgjort det til et boutique-hotell. Oppussingen er utført i vakker, tradisjonell marokkansk stil kombinert med moderne komfort. Hotellet har marokkansk spa med hammam, behandlingsrom, et nydelig midt-rom med langbord og en takterrasse med fantastisk utsikt over Atlasfjellene og et hyggelig sitteområde med solsenger. Måltidene hos ZamZam er en opplevelse for ganen, og hotellets stab prater flytende engelsk og er særs hyggelige og service-minded. Vi har stedet for oss selv når vi er der. 

Du kan lese mer om Riad Zamzam her

Ait Ben Haddou ligger langs den gamle karavanruten mellom Sahara og Marrakech. Ksaren (løst oversatt til ”festning”) er på Unescos verdensarvliste, og er usedvanlig vakker og godt bevart. Vi overnatter på hotellet med en fantastisk veranda og utsikt rett mot festningen. 

Du kan lese mer om Dar Mouna her

 

Camp Adounia er en vakker og luksuriøs teltleir godt inn i Sahara-ørkenen. Campen driftes etter bærekraftige prinsipper for å sikre den skjøre balansen i ørkenen og har sitt eget Fair Trade-prosjekt med lokale berbere. Vi bor i tomannstelt med egne ”baderom”, vi spiser gode og sunne måltider og får servert tradisjonell marokkansk mynte-te (eller kaffe for de som foretrekker det) når vi enn måtte ønske det. Dette er luksus – og glamping på sitt beste!

Les mer om Camp Adounia her

Eksempel på dagsplan

 • Myk yoga for morgenoppvåkning 
 • Frokost
 • Magedansklasse; vi danser med rullende hofter, bølgende mager og ristende rumper, vi svetter og ler og koser oss med herlig, eksotisk musikk, og kjenner at vi er i kontakt med oss selv og nuet. I tillegg til selve dansingen reflekterer vi også rundt temaer som hvorfor man danser? Hvor kommer dansen fra - tempeldans for Gudene? Fødselsforberedende øvelser? Magedans for moderne kvinner – hvorfor det?
 • Fritid og lunsj
 • Magedansklasse; opplegget tilpasses deltagerne. Det blir en rekke ulike koreografier og temaer å velge i, samt masse individuell feedback for å sikre best mulig utvikling for den enkelte danser. I tillegg til selve dansingen reflekterer vi også rundt temaer som hvorfor danser vi? Hva bruker vi dansen til? Hva ønsker vi å formidle når vi danser? For de som ønsker blir det mulighet for å opptre i glitrende kostyme foran et beduintelt i ørkenen.
 • Middag
 • Fritid

Om retreatlederen

Siri Ydstie

Siri Ydstie eier og driver Oslo Magedansstudio og har jobbet fulltid med undervisning og opptredener i danseformen siden 2000. I tillegg til kurs i eget dansestudio, er hun også en ettertraktet gjesteinstruktør og oppvisningsdanserinne både i Norge og verden forøvrig. Hun har sin magedansutdannelse hovedsakelig fra Egypt og USA, hvor hun har gått i lære hos noen av verdens ledende dansere og pedagoger. Som fagansvarlig innen Norges Danseforbund sitt utdanningssystem har hun selv også lært opp en rekke andre magedansinstruktører. Siri reiser jevnlig til Midt-Østen, Hawai, Mexico mm. for å fordype sin forståelse for dansen og kulturen.

Transport

Flybiletter er ikke inkludert i prisen. Vi anbefaler følgende Norwegian flighter:

Oslo – Marrakech: lørdag 23. februar 2019,  kl. 12:00, flight DY1698 

Marrakech – Oslo: lørdag 2. mars 2019, kl. 17:40, flight DY1699  

Priser per oktober: ca. 2.600 t/r

Det lønner seg å booke tidlig, da flyprisene går opp nærmere avreise.

 

Det som ikke er inkludert i reisen er følgende:

 • Flybilletter
 • 1 times kamelriding i solnedgangen i ørkenen. Pris: 300,-. Kan velges ved booking
 • Ca. 1 times hammam på Riad Zamzam. Pris: 300,-. Kan velges ved booking
 • Siste kvelden: middag på restaurant, ca. 2-300,-
 • Tips 

 

Vi ønsker deg varmt velkommen til denne magiske reisen!

Status:
Fullt

Kart


Interessert i å høre mer om denne reisen?