Gudinneretreat på Kreta

21 - 28 juni 2019 ♦ selvfordypning ♦ skriving ♦ stillhet ♦ skjønnhet ♦ greske gudinnemyter

Bli med til vår kulturs opphav og la deg inspirere av de greske gudinnene.  «Gnothi seauton» sto det skrevet på orakelets tempel i Delfi, «Kjenn deg selv.» Med dette som utgangspunkt innbyr vi til en uke med skjønnhet, stillhet, skriving og selvfordypelse i en liten bukt på syddsiden av Kreta. Dette er en retreat som vil nære enhver sliten hverdagskvinne, og som vil kunne gi den enkelte en større selvforståelse og en dypere selvaksept. Gudinne-reatreaten er en feiring av livet, en overgivelse til lys og skygge,  en syv dagers indre og ytre reise, omgitt av oliventrær, hav, granatepler, bikuber og timian-kledde fjellsider.

Retreaten er gjennomført flere ganger og med overveldende positive tilbakemeldinger! Som en av deltakerne sa det:

"Gudinneretreaten har vært intet mindre enn fantastisk! Kjersti er en drivende god kursholder og jeg anbefaler henne på det varmeste. Et slikt kurs burde komme på blå resept for alle! Det praktiske har fungert, og innhold og utbytte av kurset, er som nevnt upåklagelig. Valget av hotell er flott, både når det gjelder lokasjon, mat og omgivelser."

Mari Kjetun

De gamle grekerne løftet historiene sine opp på nattehimmelen og nedfelte det guddommelige i menneskelige, gjenkjennbare former. De ulike gudene på Olympen var en speiling av menneskelige egenskaper, både i form av kvaliteter og begrensninger.

På denne retreaten kommer vi til å ha fokus på Hera, Afrodite, Demeter, Artemis og Athene. Hver av dem representerer berikende sider av det arketypisk kvinnelige, men er de er også på hvert sitt vis bærere av skyggesider og eksistensielle utfordringer. Gudinnene hadde i all sin ressurs-rikdom, også sin egen kamp med forfengelighet, sjalusi, underlegenhetsfølelse og frykt for ensomhet.

Med utgangspunkt i den greske mytologien og de urgamle historiene, utforsker vi på denne retreaten  hvem vi er som moderne kvinner, og hvilke aspekter av gudinnene som er aktive i oss.

Retreaten holdes på historisk grunn på sydsiden av Kreta. For 2500 år siden lå den antikke byen Finix her med sine templer og torg. Nå har naturen tatt tilbake området, men i en liten paradisbukt ligger Old Phoenix, et familiedrevet hotell med kortreist mat og store, åpne terrasser mot havet og stjernehimmelen.    

Aktiviteter

Vi deler dagen i tre: Etter felles frokost med hjemmelaget yoghurt, honning fra stedets bier og juice fra Sfakias appelsinlunder, har vi en sesjon i grupperommet på to og en halv til tre timer. Fra midt på dagen og frem til klokken 17 er det fritt frem for bading i det turkise, glassklare havet, padling, fotturer, strandliv eller bare stille tilstedeværelse i skyggen av et oliventre. Det vil også inngå en mindfullness-øvelse eller skriveoppgave i denne siesta-tiden.

Frem til felles middag rundt klokken 20, har vi utvekslinger, gruppearbeid og enkelte meditasjonsøvelser. Deltakerne vil bli innført i hvordan vi kan bruke ulike skriveteknikker som hjelp til økt selvinnsikt.

Kursleder har bakgrunn både fra tantra og Enneagram-studier, og dersom det er interesse for det i gruppen, vil disse innfallsvinklene bli brukt i arbeidet med å få økt selvinnsikt i lys av gudinnenes kvaliteter og skyggesider.

De fem gudinnene får hver sin dag til fordypelse, og på Artemis sin dag, går vi i stillhet inn i den naturskjønne Aradena-ravinen. Denne turen vil vare i tre til fire timer, og krever ingen spesielle forutsetninger, kun gode joggesko, en solhatt og noen flasker med vann. Vi avslutter opplevelsen på Marmara beach, en av de vakreste strendene på Kreta, der det ligger en gresk taverna med iskaldt Mytos-øl og en sagnomsust avokado-salat.

En av kveldene har vi en vakker lys-seremoni i skumringstimen i stein-sirkelen ved en av de gamle ruinene på veien mellom Old Phoenix og landsbyen Loutro.

Retreaten avsluttes med et sanselig, Afrodite-inspirert måltid på Loutros beste restaurant. Da oppfordres deltakerne til å kle seg opp i gudinne-antrekk, dvs. et antrekk som gjør at du føler deg sensuell, vakker og vel.

Litt mer om kursinnholdet

Den første dagen vil bli brukt til å bli kjent med stedet og med hverandre, og kursleder vil gi en innføring i gresk mytologi og fortelle litt fra Odysseen.

De kommende fem dagene vil vi dag for dag ha fokus på én gudinne, og bruke henne, for eksempel Athene, som en slags optikk, for å se oss selv klarere. Det vil si; vi skal se på hva vi gjenkjenner, hva som virker fremmed for oss, og hvilke sider vi eventuelt skulle ønske å integrere i større grad. Vi skal i tillegg se på de problematiske sidene ved gudinnene, som for eksempel i Athenes tilfelle er knyttet til aggresjon.

Her er et par andre eksempler:

Hera-dagen vil handle om den klassiske morsarketypen, som er nært forbundet med omsorg og ivaretakelse av relasjoner. Vi skal se på verdien og livskraften i det å ha omtanke for andre, men også se på Heras skyggeside som er knyttet til manipulasjon og en emosjonell regnskapsbok.

Demeter-dagen vil være knyttet til det skapende. Hvordan får vi flyt i de kreative og kunstneriske potensialene vi rommer? På denne dagen vil vi også jobbe med Demeter-Persefone-myten, som handler om nedstigningen til Hades og dynamikken mellom liv og død.

Kursinnholdet krever ingen forkunnskaper.

HER kan du lese mer om dagsprogrammet og litt mer praktisk informasjon.

Kursleder

Retreaten ledes av Kjersti Wold. Hun har nærmere 30 års erfaring med indre arbeid, er skjønnlitterær og faglitterær forfatter og har utgitt 19 bøker i ulike sjangre. Gjennom hele sitt yrkesliv som foredragsholder, kursleder og skrivende har hun vært opptatt av mytologi, arketyper og menneskers indre liv. Hun har i en årrekke holdt kurs i kreativ skriving på Kreta, men i år inviterer hun gudinnene inn, og garanterer et uforglemmelig opphold på Old Phoenix. Kjersti har praktisert meditasjon siden 1990, har tatt en tantrautdannelse i England, har undervist i drømmetydning og de senere årene har hun fordypet seg i personlighetssystemet Enneagrammet. Hennes ønske for gudinne-retreaten på Kreta er at den vil gi inspirasjon til økt selvforståelse og indre forankring. Dette retreat-tilbudet henvender seg hovedsakelig til kvinner, men er selvsagt også åpen for menn som skulle ha lyst til å utforske sine feminine sider. Se ellers hennes hjemmeside www.noesis.no

Foto: Mari Kjetun

 

Anne Espeland er retreatassistent. Hun har vært i Loutro en rekke ganger, og dette er andre gangen hun er med som assistent på Gudinneretreaten. 

Overnattingsstedet

Old Phoenix er et lite hotell, som er drevet av tre generasjoner av familien Athitakis. All maten som tilberedes i den nærmest døgnåpne restauranten er hjemmelaget, og grønnsakene er fra familiens kjøkkenhage eller kjøpt lokalt. Fisken som serveres er fisket i havet utenfor hotellet.

Det er kun dette ene hotellet i bukta, men ved å gå på okergule, snodde stier langs vannet, kommer en etter 20 minutter til den lille, hvite landsbyen Loutro. Her er det et titalls restauranter og en håndfull små butikker.

Både Loutro og Old Phoenix er bilfrie, og helt fri for muzak. På hotellet vil en våkne til lyden av geitebjeller eller knatringen fra sikader i oliventrærne. Og når man sovner, er det gjerne til lyden av bølger som kruser mot stranden. Hotellet ligger nærmest i strandkanten, og det er mulig å leie kajakker til en billig penge.

Rommene har enkel gresk standard med hvite, kalkede vegger og møbler i tre. Det er eget bad og toalett på alle rom, og samtlige har havutsikt og egen terrasse. De fleste rommene har aircondition.

Pris

Prisen inkluderer 30 timers kurs, en mytekveld og en ravineutflukt. Samt overnatting i syv døgn med frokost og middag.

Lunsj spiser man for egen regning, enten på Old Phoenix eller i Loutro. For de som ønsker variasjon, er det mulig å innta lunsjen på en ny restaurant hver dag. Prisen for et lunsjmåltid vil i snitt ligge på rundt 10 Euro.

Transport

Alle sørger selv for fly, men ta gjerne kontakt dersom du ønsker at vi skal ordne fly for deg.

Vi anbefaler følgende flighter med Norwegian:

21.06.19: Oslo - Chania, Kreta: DY1898, kl. 08:50 - 14:00

28.06.19: Chania, Kreta - Oslo: DY1899 kl. 14:45 - 17:50

Flypris per oktober 2018 : 4.500,-

 

Man flyr til Chania, og tar taxi til fergen. Det er også mulig å ta buss. Fergen går fra Hora Sfakion til Loutro (cirka 15 minutter) og deretter blir en hentet i båt av en av de ansatte på Old Phoenix og kjørt vannveien til hotellet (cirka 10 minutter). Reisetiden er ca. halvannen time fra flyplassen.

Send oss informasjon om hvilke flighter du er booket på, så ordner vi felles transfer for de som kommer og reiser med samme flighter. 

Det er også mulig å kombinere retreaten med ferie på Kreta. Kjersti Wold har besøkt øya mellom 20 og 30 ganger og gir gjerne reisetips for de som ønsker å forlenge oppholdet. Mail til Kjersti er: kjwold@online.no

 

Unn deg noe helt spesielt; en uke i gudinnenes rike!

Status:
Fullt

Kart


Interessert i å høre mer om denne reisen?