Ørkenopplevelser, magedans og yoga i eventyrlige Marokko

23 februar - 2 mars ♦ yoga, magedans, boutique hotell, ørkencamp, stjernehimmel 

 

Dette er en reise som vil bringe deg rett inn i 1001 natt stemning! Kombinasjonen Marrakech med sitt yrende byliv, ørkenen med sine orangerøde sanddyner og uendelige stjernehimmel, magedans, yoga, musikk og trommer rundt leirbålet i Sahara-ørkenen – gjør dette til en «once in a lifetime» opplevelse!

Vi får vi oppleve det beste av Marokko, et av de mest varierte landene i Afrika. Høye fjell, uendelig ørken, lang kystlinje og ikke minst spennende byer med labyrintiske smug med gamle medinaer og basarer er bare noe av det landet kan by på. Luktene fra de aromatiske taginene og kryddermarkedene, synet av de fargerike basarene, lyden av bønneropene og menneskemylderet på markedet, smaken av myntete og den krydrede maten og økt tilstedeværelse gjennom yoga og fordypning i magedansens hemmeligheter gjør dette til en opplevelse for alle sansene. Under kyndig veiledning Siri Ydstie (yogainstruktør og en av Norges fremste magedanslærere) møtes vi til 2-3 klasser hver dag. Undervisningen blir tilpasset gruppen, så uansett om du er helt nybegynner eller viderekommende vil du få masse ut av klassene. 

Magedans er mange tusen år gammel og er en integrert del av kulturen i Midtøsten/Nord-Afrika. Den brukes i sosiale sammenhenger for å styrke kvinnefellesskapet og binde generasjonene sammen, som ren underholdning og i tidligere tider ble den antagelig også brukt i religiøse seremonier og fruktbarhetsritualer.

Magedansens tidløse bevegelser er feminine, myke og sensuelle, samtidig som de innehar stor kraft. Man danser tradisjonelt barbeint og på flat fot, noe som gir en spesielt god jording der danseren henter kraft fra jordenergien. Samtidig er magedans en intens musikalsk og emosjonell danseform, der bevegelsene gjenspeiler musikken det danses til og de følelsene og stemningene musikken skaper. Mens vestlige danseformer ofte vender seg utover og inneholder store, atletiske bevegelser, er magedansen mer fokusert på små bevegelser, noe som både krever og gir fullstendig tilstedeværelse i kroppen her og nå. Mange opplever dette som en slags meditasjon i bevegelse og bruker det som en del av sin spirituelle vekst. Andre igjen setter mest pris på den fantastiske kroppskontrollen og -holdningen man får av magedans, og det kvinnevennlige kroppsidealet dansen står for. Det er heller ikke til å legge skjul på at magedans er veldig morsom aktivitet. Vi gjør også yoga for å jorde oss, strekke kroppen og kjenne på tilstedeværelsen.

Denne retreaten passer for deg hvis:

 • Du ønsker å lære eller fordype dine kunnskaper om den urgamle bevegelsesformen magedans (separate klasser for nybegynnere og øvede)
 • Du ønsker økt tilstedeværelse gjennom bevegelse av kroppen
 • Du drømmer om å oppleve et eksotisk og magisk sted sammen med andre kvinner.
 • Du elsker å lære om ulike kulturer og folkeslag.
 • Du liker å spise deilig mat og prøve nye ting.
 • Du ønsker å utforske markedene og medinaen med alle sine farger og liv.
 • Tre netter i boutiquehotell i Marrakech med hammam høres forlokkende ut
 • Tre netter i ørkenen på luksus camping under stjernene høres himmelsk ut for deg.

Aktiviteter 

 

Magedans og lettere øvelser basert på yoga og pilates. I tillegg til magedans på helt nybegynnernivå, der grunnleggende bevegelser blir sakte og grundig gjennomgått, blir det også satt av tid til trening for øvede dansere hver dag.

Vi starter reisen i Marrakech med to netter i det luksuriøse Boutique hotellet Zamzam Riad. Dobbeltrom.

Etter et glass nypresset juice starter vi dagen med en lett morgen yogaklasse. Ila. dagen kan du velge mellom nybegynner eller øvet danseklasse (eller begge). Her blir det også anledning til en tur i Medinaen – Marrakechs fantastiske og fargerike marked, eller sette seg på en kafe og bare ta inn det fargerike livet.  En av kveldene går vi ut og spiser på restaurant med magedansshow.

Etter 2 netter i Zamzam kjører vi med firehjulstrekkere over Atlas fjellene til Ait Ben Haddou (4,5 timer), der vi får tid til å utforske den fantastiske byen med sine mange kasbahs (befestede hus). «Rock the kasbah» får her et nytt innhold, når vi på ettermiddagen samles for dagens danseøkt.

Etter en overnatting her, reiser vi videre ned til Draa dalen til Camp Adounia (som betyr «liv») (4 timer). Det er lange bilturer – men i så storslåtte natur er det bare å sette seg tilbake og nyte. Vi tar selvfølgelig fotostopp underveis.

I campen får vi oppleve magiske sanddyner, den uendelige stillheten i Sahara, den klare, kraftige ørkenenergien og nattehimmelen med sine millioner av stjerner. Her får vi et stort tradisjonelt telt til trening, og får oppleve ekte «Glamping» [glamorøs camping]. Alle teltene er for to personer, og har eget bad. Hver kveld blir det nomadetromming og sang rundt leirbålet under den store, klare stjernehimmelen. Her danser vi og lager show og oppvisning!

Så kjører vi tilbake til Marrakech, og bor siste natten på Zamzam riad og samles til en koselig avslutningsmiddag (betales av den enkelte, ca. 300 ink vin) og oppsummerer ukens mange inntrykk.

Både Zamzam og Camp Adounia har fokus på mat, og med utmerkede kokker serveres både klassiske marokkanske retter og vegetarretter. Maten kjøpes av lokale leverandører.

Hvis man ønsker kan man bli med på kamelriding i Sahara (bestilles og betales ekstra). 

Eksempel på dagsplan

 

 • Myk morgenoppvåkning for alle, yoga
 • Frokost
 • Magedansklasse; vi danser med rullende hofter, bølgende mager og ristende rumper, vi svetter og ler og koser oss med herlig, eksotisk musikk, og kjenner at vi er i kontakt med oss selv og nuet. I tillegg til selve dansingen reflekterer vi også rundt temaer som hvorfor man danser? Hvor kommer dansen fra - tempeldans for Gudene? Fødselsforberedende øvelser? Magedans for moderne kvinner – hvorfor det?
 • Fritid og lunsj
 • Magedansklasse; opplegget tilpasses deltagerne. Det blir en rekke ulike koreografier og temaer å velge i, samt masse individuell feedback for å sikre best mulig utvikling for den enkelte danser. I tillegg til selve dansingen reflekterer vi også rundt temaer som hvorfor danser vi? Hva bruker vi dansen til? Hva ønsker vi å formidle når vi danser? For de som ønsker blir det mulighet for å opptre i glitrende kostyme foran et beduintelt i ørkenen.
 • Middag
 • Fritid

Hotell, rom og mat

 

Vi bor på tre forskjellige steder:

Zamzam Riad & Spa er et luksuriøst Boutique hotell og retreatsenter I Gamlebyen, og var tidligere huset til en historieforteller i medinaen i Marrakech. Hotellet ble kåret til en av de 10 beste riadene i Marrakech av The Guardian. Riaden har 7 rom, alle individuelt innredet med en kombinasjon av utvalgte franske og marokkanske antikviteter, håndvevde berber tepper og lokale kunstgjenstander. 

Hotellet har marokkansk spa med hammam og behandlingsrom (det er mulig å bestille spa-behandlinger, se spameny her) samt svømmebasseng. Zamzam har også en takterrasse med fantastisk utsikt over Atlasfjellene, med sitteområde og solsenger. Riaden er dekorert av topp marokkanske kunstnere som har laget en vakker, tradisjonell marokkansk stil kombinert med moderne komfort. Alle rommene har store senger med luksuriøse madrasser, sengetøy av egyptisk bomull, hårtørker, badekåper, safe, marokkanske kaker og vann. I hallen er det et over 150 år gammelt palmetre som vokser opp og ut gjennom riaden.

Ait Ben haddou – en befestet by, eller ksar, langs den gamle karavanruten mellom Sahara og Marrakech. Er på Unescos verdensarvliste, og kjent for sine vakre kasbaher (eller festning).

Camp Adounia – i den majestetiske Sahara-ørkenen ligger vår magiske ørkencamp og et team av marokkanske berbere tar imot oss med nytrukket myntete og marokkanske mat. Campingen er basert på bærekraftige prinsipper for å skåne den skjøre balansen i Sahara-ørkenen. Dette er glamping i et av de mest avsidesliggende og vakreste områdene av Marokko. Innredningen i teltene er vakker og laget kun av naturlige materialer av lokale håndverkere. Camp Adounia er en økologisk camp som gir store opplevelser til sine besøkende og bidrar til bevaring av urbefolkningen berbernes kultur og levesett.

Adounia betyr "liv" og ble opprettet med tanke på å opprettholde den skjøre balansen i Sahara-ørkenen, bidra til et bærekraftig reiseliv, bevaring av lokal marokkansk kultur og nomadiske håndverkstradisjoner. Det er en luksuriøs teltleir som bruker solenergi, og bærekraftig praksis for å sikre at de besøkende finner ro og avslapning i harmoni med jorden.

Camp Adounia er medlem av "Leave no Trace" og følger deres retningslinjer. I Sahara-ørkenen samarbeider de med "Cultural Caravan of Peace" og «Atlas now» som arbeider med ørkenmiljøet og samfunnet. De har sitt eget Fair Trade-prosjekt med Berber-marokkanere som inkluderer kunnskapsoppbygging om denne skjøre livsstilen.

Om reiselederne

 

Sire Ydstie

Siri Ydstie eier og driver Oslo Magedansstudio og har jobbet fulltid med undervisning og opptredener i danseformen siden 2000. I tillegg til kurs i eget dansestudio, er hun også en ettertraktet gjesteinstruktør og oppvisningsdanserinne både i Norge og verden forøvrig. Hun har sin magedansutdannelse hovedsakelig fra Egypt og USA, hvor hun har gått i lære hos noen av verdens ledende dansere og pedagoger. Hun reiser jevnlig til Midt-Østen for å fordype sin forståelse for dansen og kulturen, og har tidligere vært i Marokko bl.a. i forbindelse med innspillingen av en CD med magedansmusikk.

Siri er utdannet Yoga-instruktør fra Yandara i Mexico, NAF-autorisert instruktør og jobbet en årrekke som instruktør hos StudentIdretten, hun har også instruktørutdannelse innen Tahitisk dans (Hula-hula) fra to ulike skoler (Te Tuamarama og Maikea) i tillegg til å være ZUMBA-instruktør. Ved siden av magedanskursene, underviser hun ukentlige hula- og Zumba-timer i eget dansestudio. Siri har også lært opp en rekke andre magedansinstruktører gjennom Norges Danseforbund sitt utdanningssystem. Hun har en Cand Mag-grad fra Universitetet i Oslo med fagene Engelsk, Psykologi og Religionshistorie.

Siri har tidligere reist med grupper på magedansturer til Egypt (2009) og Bali (2007, 2008 og 2009)

 

Anniken Enger

Anniken Enger er med som reiseleder på turen. Hun er eier og driver av Innter&Outer Journeys og  sørger for at alt går «smooth» på turen. Anniken er utdannet yogainstruktør fra Kerala i India, har en fireårig utdanning som transformativ terapeut og er enneagram coach. Annikens visjon er å ta med mennesker på indre og ytre reiser, og bidra til at mennesker med interesse for selvutvikling og de dypere spørsmålene i livet finner både seg selv og ikke minst; stammen sin.

Anniken tilbyr innføring i enneagrammet, et personlighetssystem basert på urgammel visdom og moderne kunnskap.

 

Transport

Flybiletter er ikke inkludert i prisen - men vi ordner gjerne flybilletter for deg hvis du ønsker det - bare si fra når du booker. 

Vi flyr med følgende Norwegian flighter:

Oslo – Marrakech: torsdag 23. feb 2017, kl. 11:45, flight D86071 

Marrakech – Oslo: torsdag 2. mars 2017, kl. 10:45, flight DY3407 

Priser per medio desember: ca. 3.300 t/r

 

Det som ikke er inkludert i reisen er følgende:

 • Evt. kamelriding i ørkenen
 • En middag på restaurant (ca. 300,-)
 • Evt. spabehandlinger (f.eks. 50 min massasje ca. 400,-)

 

Se spameny på Zamzam HER

 

Status:
Fullt

Interessert i å høre mer om denne reisen?